🥦 Dieta w insulinooporności i cukrzycy powinna być zróżnicowana, stanowić źródło węglowodanów złożonych (czyli opierać się na produktach pełnoziarnistych), być bogata w białko oraz źródła dobrych kwasów tłuszczowych tj. orzechy i ryby.
🥦 Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych i bogatych w cukry proste. Warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG), który określa wpływ produktu na poziom glukozy we krwi po jego spożyciu. Spożywanie produktów z niskim IG pozwala utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, dając na dłużej uczucie sytości i lepsze samopoczucie oraz poprawić wyniki badań krwi.
🥦 Pamiętajmy jednak, że wartość IG to tylko jeden z czynników, na który należy zwrócić uwagę w komponowaniu posiłków i potraw dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi ma bowiem również sposób obróbki kulinarnej, skład posiłku, dojrzałości produktu i zestawienia produktów w potrawie.
🥦 Odpowiednio skomponowana dieta pomoże nie tylko zredukować masę ciała, ale także pozwoli poprawić wyniki badań i samopoczucie.
Jeśli potrzebujecie wsparcia w leczeniu cukrzycy lub insulinooporności to zapraszam do współpracy 😊
Na wizytę możecie umówić się na kilka sposobów:
💻 https://nadolna.dobrydietetyk.pl/moja-poradnia/rezerwacja-przez-internet/
📞 +48 886 607 443
📧 agata.nadolna@dobrydietetyk.pl
A sama wizyta może odbyć się:
✅ stacjonarnie we Wrocławiu lub Żmigrodzie
✅ telefonicznie
✅ w Gabinecie Wideo
#dietawcukrzycy #dietawinsulinooporności #insulinooporość #cukrzyca #dieta #zmieńnawykiżywieniowe #umówwizytę #jadłospis #zapiszsię #dobrydietetyk #zapraszamdowspółpracy #jedzzdrowo #dietetyczka #zadbajozdrowie #dietetykwrocław #dietetykżmigród #zdrowadieta #dietetykonline #dietetyk
Twój komentarz