Duża ilość warzyw i owoców - antyoksydanty zawarte w kolorowych warzywach i owocach oraz zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Na szczególną uwagę zasługują warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, rzodkiewka, rzepa i gorczyca, które obfitują w glukozynolany, są to substancje zawierające siarkę o silnym działaniu hamującym procesy nowotworowe.
Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego może mieć działanie prebiotycznie, czyli będzie dbać o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty, które zawierają błonnik pokarmowy mogą wykazywać działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, powstające w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, to czynniki, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
Produkty razowe o niskim Indeksie Glikemicznym, wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Bowiem to dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.
Odpowiednia ilość spożywanych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczyniać się do zmniejszenia zachorowalności na choroby nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, płuc, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego i żołądka.
Niskie spożycie produktów przetworzonych- izomery trans kwasów tłuszczowych, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tych produktach działają pro-nowotworowo.
Włączenie do diety fermentowanych produktów mlecznych - są to produkty dostarczające wapnia, które prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają laktobakterie, które hamują rozwój szkodliwych bakterii, które produkują toksyczne azotyny, a dodatkowo zwiększają przyswajalność wapnia.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
Odpowiednią obróbkę kulinarną - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: smażone, grillowane, a także żywność przetworzona i peklowana.
Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorii wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, raka trzustki, nerki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona, a jej skład był możliwie jak najkrótszy.
Świeżość produktów spożywczych - rakotwórcze aflatoksyny (toksyny wytwarzane przez grzyby pleśniowe) najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, orzechach, nasionach roślin strączkowych, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).
Twój komentarz